Roelant Meijer
TAXI / Dasht-e Lut
Tegenwind, 2021
Formaat: 20 × 30 cm / 20 × 11 cm
Aantal pagina’s: 40 + 40
Oplage: 100 exemplaren
ISBN 978-90-817221-4-8
€ 30

Dubbeluitgave: TAXI / Dasht-e Lut

Taxi / Dasht-e Lut is een dubbeluitgave.

De onbekende man links van mij heet Ali en hij bespeelt de weg naar Semnan als een game. Elke inschattingsfout zal onze game over betekenen, maar Ali laat zich niet van zijn stuk brengen. Hij ziet meer rijbanen dan de andere weggebruikers. En die zien er al meer dan er op de weg zijn afgebeeld.

Zoals een arts koelbloedig een hechting zet, zo manoeuvreert Ali zijn Peugeot 405 tussen twee reusachtige, Perzische rook uitproestende vrachtwagens. Hard toeterend, zodat het voor iedereen duidelijk moet zijn dat we ons daar bevinden.

Zo creëert hij alweer een nieuwe rijbaan, net zoals hij in Teheran gewend is te doen. Het enige verschil is dat de gemiddelde snelheid hier drie keer zo hoog ligt. Maar ik moet bekennen: we raken niemand.

Nog 1.301 kilometer en dan ben ik in de woestijn. [fragment uit het boek]

Het eerste deel is Taxi. Reizen door de woestijn is lastig. Water is een probleem, terreinwagens kunnen blijven steken, de hitte en de kou slopen je. Maar soms is het bereiken van de woestijn een nóg grotere opgave dan het reizen aldaar.

Dasht-e Lut, het tweede deel is een onderdompeling in de wondere wereld van de woestijn met grote lege vlaktes, zandduinen tot wel 300 meter, merkwaardig gevormde kaluts. En de uitgestrektheid, de oogstrelende leegte die rust uitstraalt en waar je heerlijk kan bij wegdromen.

Allemaal gedrukt op het juiste papier dat het beste aansluit bij de foto’s. Het titelvel heb ik ingedrukt met boekdruk, het totaal is met de hand vergaard en handgebonden met een cahiersteek tot een verfijnd geheel.


Elk 40 pagina’s 20 × 11 en 20 × 30 cm, handgebonden met cahiersteek
Drukwerk: Mostert en van Onderen! (offset), Peterprint (FC), De Toekomst (PMS), 
Bert Rigters en Roelant Meijer (boekdruk)
ISBN 978-90-817221-4-8