Roelant Meijer
Phantom Islands
Tegenwind, 2024
Formaat: 27,5 x 20
Aantal pagina’s: 32
Oplage: 35 exemplaren
€ 60

Te bestellen via www.roelantmeijer.nl


Phantom Islands

Een ’phantom island’ is een eiland dat een poos op de kaart te vinden was, maar daar later weer vanaf gehaald is omdat het er niet bleek te zijn. Deze eilanden zijn ooit ontdekt door ontdekkingsreizigers die de zeeën bevoeren op zoek naar nieuw land. Om huiswaarts te kunnen keren met een mooie resultaat claimden zij deze eilanden gevonden te hebben. Hun ontdekkingen kwamen deels voort uit onnauwkeurige waarnemingen maar werden soms ook door hun verzonnen. Deze eilanden bleven vaak lang op de kaart staat, sommige zelfs tot in de twintigste eeuw, voor dat ze on-ondekt werden door anderen.

Deze uitgave bestaat uit een set: een publicatie, een mapje met 9 ansichtkaarten en 10 postzegels.

De publicatie: Dreamer’s Log gaat over dat deze eilanden zolang hebben bestaan. Het gaat over de avontuurlijke en poëtische kant van dit historische feite en roept tegelijkertijd de vraag op: wanneer bestaat iets?

De ansichtkaarten zijn net als de oude zeekaarten: een tastbaar bewijs van het bestaan van een niet bestaand eiland. Je kunt ze bewaren of versturen en zo deze illusie levend houden. De kaarten zitten in een luxe handgedrukt mapje.

Ter completering heb ik ook postzegels gemaakt van deze eilanden; met op elke zegel een detail van de kaart waar ze ooit op ingetekend waren. Deze zegels zijn geldige postzegels om binnen Nederland te gebruiken.