Henriette Roland Holst, red. Elte Rauch en Simon Mulder
De zachte krachten zullen zeker winnen
Feest der Poëzie, 2019
Formaat: 20 × 14,5 cm
Aantal pagina’s: 120
Oplage: 500 exemplaren
ISBN 9789083018300
€ 22,50

Uitgave bestellen

Uitgave bestellen

Door het invullen van dit formulier bestelt u de uitgave De zachte krachten zullen zeker winnen (€ 22,50) bij Feest der Poëzie. De verdere afhandeling van de bestelling gebeurt door de uitgever. Hebt u vragen over uw bestelling, dan kunt u daarvoor terecht bij Feest der Poëzie (info@feestderpoezie.nl).

Nieuwe bloemlezing uit het dichtwerk van Henriette Roland Holst

Deze uitgave is een samenwerking van het Feest der Poëzie en Uitgeverij HetMoet. Het omslag en binnenwerk werden ontworpen door Steven Theunis van Armée de Verre en het omslag werd gedrukt op een Heidelberger drukpers door Jozias Boone te Gent. Het boekje is voorzien van een portret van de auteur (linosnede) door Heleen Oomen. Bij aanschaf via deze website ondersteunt u de evenementen en podcasts van het Feest der Poëzie: www.feestderpoezie.nl

Een keuze uit de poëzie van Henriette Roland Holst.
Een eigentijdse bloemlezing, geflankeerd met portretten en citaten, samengesteld door Simon Mulder en Elte Rauch uit de poëzie van Henriette Roland Holst, de belangrijkste dichteres van de eerste helft van de vorige eeuw.

Henriette Roland Holst (1869-1952) was de belangrijkste Nederlandse politica en dichteres van de eerste helft van de 20e eeuw. Zij was een onvermoeibare stuwende kracht achter de socialistische beweging, vertegenwoordigde Nederland op internationale congressen, hield toespraken en schreef studies, artikelen, lekenspelen en gedichten. Ze was afkomstig uit een welgesteld Noordwijks notarisgezin en werd als vrouw niet geacht zich in kunst of politiek te begeven, maar ontwikkelde zich al snel tot een gelauwerde dichteres en een bevlogen communiste. Op haar landgoed De Buissche Heide bij Zundert en bij internationale congressen ontmoette zij iedereen die ertoe deed in de literatuur, de kunsten en de progressieve politiek, van dichter-socialist Herman Gorter, kunstenaar Jan Toorop en architect H.P. Berlage tot revolutionair socialisten Rosa Luxemburg en Leon Trotski. De versregel ´De zachte krachten zullen zeker winnen´, afkomstig uit een van haar sonnetten, is een gevleugelde uitspraak geworden. De gedichten in deze bloemlezing worden geflankeerd door contemporaine en nieuwe portretten en toegelicht met fragmenten uit haar autobiografie en de gezaghebbende biografie door Elsbeth Etty.