Rens Top en vele anderen
Boekbanden
De Buitenkant, 2022
Formaat: 17 × 11,5 cm
Aantal pagina’s: 194
Oplage: 100 exemplaren
ISBN 978 90 83052 19 9
€ 22,00

Uitgave bestellen

Uitgave bestellen

Door het invullen van dit formulier bestelt u de uitgave Boekbanden (€ 22,00) bij De Buitenkant. De verdere afhandeling van de bestelling gebeurt door de uitgever. Hebt u vragen over uw bestelling, dan kunt u daarvoor terecht bij De Buitenkant (info@uitgeverijdebuitenkant.nl).

Boekbanden

In bijna veertig jaar bouwde Rens Top, met zijn voorganger Jan Storm van Leeuwen, de verzameling boekbanden van de KB uit tot de unieke collectie die ze nu is. En vanaf 2012 schreef hij een aantal blogs over boekbanden voor kb.nl over technieken, materialen, binders, verzamelaars en allerlei andere aspecten van banden en binden, vaak met de actualiteit als aanleiding.

Die blogs zijn in deze uitgave gebundeld en gaan vergezeld van zeventien artikelen van boekbinders, restauratoren en anderen uit Rens Tops netwerk, als dank voor zijn niet aflatende inspanningen om de boekbandencollectie van de KB aan geïnteresseerden te tonen en hun vragen te beantwoorden. Die stukken sluiten aan bij de teksten van Top: ze gaan over interessante of mooie boekbanden, een onderbelicht verschijnsel of een bijzondere collectie en tonen de fascinatie van de auteurs voor de boekband als historisch bewijsmateriaal, als technisch hoogstandje, als voorbeeld van toegepaste kunst of als curiosum.

In de laatste decennia worden boekbanden steeds vaker als museale objecten herkend en bestudeerd. Deze bundel is een treffende illustratie van deze veranderde interesse in boekbanden, die niet alleen het ultieme terrein is van de boekwetenschapper, maar ook van de geïnteresseerde leek. Tenslotte blijven boekbanden een onuitputtelijke bron van studie, verwondering en nieuwsgierigheid.

1 gedachte over “Boekbanden”

Plaats een reactie

Meer uitgaven van Uitgeverij De Buitenkant