Sytze v.d. Veen, Dirk J. Tang, Jeannette Koks
Vlieger in vogelvlucht 1869-2020
De Buitenkant, 2020
Formaat: 17,5 × 25 cm
Aantal pagina’s: 80
Oplage: 1000 exemplaren
ISBN 978 94 90913 991
€ 15 + verzendkosten

Uitgave bestellen

Uitgave bestellen

Door het invullen van dit formulier bestelt u de uitgave Vlieger in vogelvlucht 1869-2020 (€ 15 + verzendkosten) bij De Buitenkant. De verdere afhandeling van de bestelling gebeurt door de uitgever. Hebt u vragen over uw bestelling, dan kunt u daarvoor terecht bij De Buitenkant (info@uitgeverijdebuitenkant.nl).

Uitgelezen Boeken jrg 19, nr 3

Vlieger, specialist in papier en kunstenaarsbenodigheden, is een begrip in Amsterdam en omstreken. In 2019 kon het bedrijf terugblikken op een geschiedenis van anderhalve eeuw. Anno 1869 begon Jan Vlieger (1844–1908) zijn winkel in ‘kantoor-, school en teekenbehoeften’ aan de Halvemaansteeg, zo’n honderd meter van de huidige vestiging op Amstel 34. Slechts weinigen weten dat het bedrijf in de eerste helft van zijn bestaan een grote uitgeverij van prentenboeken is geweest. Jan Vlieger, een man met een scherp zakelijk instinct, ontketende een ware stortvloed van prentenboeken in de Lage Landen. Bij benadering verschenen er zo’n duizend uitgaven in grote oplagen en met talrijke herdrukken. Vlieger heeft zijn stempel gezet op het Nederlandse prentenboek en in het verlengde daarvan, op de Nederlandse kinderziel.

Vlieger in vogelvlucht brengt deze vergeten geschiedenis in beeld. Papier is de constante in de bedrijfsgeschiedenis, als prentenboek of als materiaal op zich. Had Vlieger vroeger zo’n duizend prentenboeken in de aanbieding, tegenwoordig heeft het een assortiment van zo’n duizend soorten papier. De prentenboeken zijn alleen nog te vinden in het antiquarische circuit, maar de liefhebber van oogstrelend sierpapier kan elke dag terecht in de winkel.

Bezoek voor onze overige uitgaves: www.uitgeverijdebuitenkant.nl

Plaats een reactie

Meer uitgaven van Uitgeverij De Buitenkant