Jo A.J. De Baerdemaeker
Tibetan typeforms / an historical and visual analysis of Tibetan typefaces
De Buitenkant, 2020
Formaat: 21 x 29,7 cm
Aantal pagina’s: 380
Oplage: 100 exemplaren
ISBN 978 94 90913 95 3
€ 175 + verzendkosten

Deze uitgave is uitverkocht.

Tibetan typeforms

De Baerdemaeker onderzoekt de oorsprong, de ontwikkeling en het typografische gebruik van lettertypes voor het Tibetaanse schrift, vanaf hun ontstaan in 1738 tot op heden.
Hij introduceert de karakteristieken van het Tibetaanse schrift en een chronologische ontwikkeling in Tibetaanse letterontwerpen en typografische technieken, en identificeert meerdere oplossingen voor de typografische complexiteit, eigen aan het Tibetaanse schrift. Daarnaast besteedt hij specifieke aandacht aan de periode van het handzetten, waarin het fundament gelegd werd voor verdere typografische ontwikkelingen en analyseert hij de hedendaagse staat van het digitale Tibetaanse letterontwerpen.

Naast een zee van origineel en uniek beeldmateriaal – dat vaak op moeilijk te raadplegen locaties gevonden werd en voor het eerst in deze uitgave verzameld te zien is – en de vele handige en visueel aantrekkelijke, vergelijkende diagrammen, beschrijft De Baerdemaeker het intrigerende verhaal van de ontwikkeling in de Tibetaanse typografie en de vervaardiging van meertalig drukwerk. Daarnaast biedt dit werk een unieke blik op diverse internationale drukkerijen en letterzetterijen die zich toespitsen op het ontwerpen van drukletters voor verschillende schrijfsystemen.

‘Tibetan typeforms’ is het eerste, en tot nog toe enige diepgaande en gedetailleerde naslagwerk over Tibetaanse lettertypes en typografie.

Plaats een reactie

Meer uitgaven van Uitgeverij De Buitenkant