Paul Valéry
Sémiramis
De Buitenkant, 2021
Formaat: 17 × 22 cm
Aantal pagina’s: 48
Oplage: 100 exemplaren
ISBN 978 90 83052 12 0
€ 90 + € 4 verzendkosten

Sémiramis

Johan B.W. Polak (1928–1992) was een gerenommeerde uitgever, bibliofiel en verzamelaar van handschriften. Na zijn dood werd zijn indrukwekkend archief ondergebracht in een Stichting, waarvan een belangrijke doelstelling de zorg voor ‘het bijzondere boek’ is.

In de nalatenschap bevinden zich ‘parels’ uit de negentiende- en twintigste-eeuwse literatuur. Een daarvan is een zeer bijzonder (klad)handschrift van Sémiramis van de Franse dichter Paul Valéry (1871–1945), een dramatisch gedicht dat in 1934 werd gepubliceerd door de Franse uitgever Gallimard.

Het handschrift is uitzonderlijk: het bevat een volledige versie van Sémiramis en is tegelijk ‘work in progress’. We kunnen Valéry volgen in de talloze doorhalingen, veranderingen, toevoegingen en aanwijzingen. Bovendien maakte de auteur in het manuscript schitterende, ingekleurde tekeningen, onder andere van decors en kostuums. Daarmee gaf hij zijn bedoelingen voor een opvoering met majestueuze décorstukken en kostuums weer.

Deze publicatie vormt een zo getrouw mogelijke weergave van het manuscript inclusief de cassette. Het is de eerste uitgave in een reeks die meerdere facsimile’s van ‘parels’ uit de nalatenschap van Johan W.B. Polak zal bevatten.

Valéry schreef Sémiramis als een ‘Gesammtkunstwerk’: een combinatie van ballet, pantomime, spraak, zang en orkest-muziek.

Zie voor meer informatie: www.uitgeverijdebuitenkant.nl

Plaats een reactie

Meer uitgaven van uitgeverij De Buitenkant