Bertie van der Meij
Lessen voor een trollenkind
JuniPers, 2020
Formaat: opgevouwen 18,5 × 13 cm, hoesje 21 × 15 cm
Aantal pagina’s: 12
Oplage: 7 exemplaren
€ 35

Deze uitgave is uitverkocht.

Lessen voor een trollenkind

Dit boek is een leporello, gevouwen van gescheurde en op elkaar geplakte stroken papier in vijf kleuren. Tien korte prozagedichtjes zijn afzonderlijk gedrukt en in de leporello bevestigd. Doordat het papier halftransparant is, ontstaan allerlei kleureffecten.

Het boek is een respons op en hommage aan de negen boeken van Tove Jansson over de Mumin-vallei. Deze boeken zijn oorspronkelijk in het Zweeds verschenen tussen 1945 en 1970 en vele malen herdrukt en in allerlei talen vertaald.

Tove Jansson (1914–2001) was een beroemde Zweedstalige Finse kunstenares en auteur. Haar boeken over de Mumin-vallei gaan over een sprookjesachtige samenleving van wezens van allerlei uiterlijk en allooi. Centrale figuur in de boeken is een kleine trol. In het Zweeds heet hij Mumintrollet, in Nederlandse vertalingen Moem dan wel Moomin, in het Engels Moomin. De boeken heten kinderboeken te zijn en zo worden ze ook uitgegeven en aan de man gebracht. Maar ook of misschien zelfs juist voor volwassenen is het geweldige literatuur. De verhalen hebben veel diepgang en je kunt er lang over nadenken. Eigenlijk gaan ze over alle tegenstrijdigheden van het mensenleven: vrees en durf, geborgenheid en angst, deugd en ondeugd, verlangen naar vriendschap en behoefte aan eenzaamheid.

De oplage van Lessen voor een trollenkind is 7 exemplaren, genummerd en gesigneerd. Elke leporello zit opgevouwen in een papieren hoesje met geborduurde rand.
Tekst met de hand gezet uit de Folio en gedrukt op mijn Korrex Stuttgart pers.
Materiaal: papier (Cromático 115 grams), boekbindlijm (PVA), mat katoenen borduurgaren (Dansk blomstergarn), drukinkt (Van Son).

2 gedachten over “Lessen voor een trollenkind”

Plaats een reactie

Meer uitgaven van Atelier Bertie van der Meij