Mina Kruseman
Over de naaimachine
JuniPers, 2018
Formaat: 6,5 x 4,5 cm
Aantal pagina’s: 16
Oplage: 34 exemplaren
€ 9,50

Deze uitgave is uitverkocht.

Mina Kruseman over de naaimachine

Mina Kruseman over de naaimachine

In 1863 kreeg de 23-jarige Mina Kruseman, die destijds met haar vader en zussen in Brussel woonde, de beschikking over een trapnaaimachine, een uitvinding die door de Amerikaan Elias Howe in 1846 aan de wereld was gepresenteerd. In een brief aan een kennis, gedateerd 21 maart 1863, schreef ze enthousiast over deze uitvinding. Niet alleen vond ze het een praktisch apparaat, ze voorzag ook dat het meisjes en vrouwen veel tijd zou besparen, waardoor ze in de gelegenheid zouden komen een opleiding te volgen en zelfs geleerd te kunnen worden. De bekende feministe Mina Kruseman (1839-1922) huldigde dus al op jonge leeftijd het belangrijke feministische principe dat vrouwen economisch onafhankelijk moeten zijn, en in hun eigen levensonderhoud moeten kunnen voorzien. Een goede opleiding was daartoe een vereiste.

Het miniatuurboekje Mina Kruseman over de trapnaaimachine bevat de tekst van deze brief. Het werd gedrukt op Internationale Vrouwendag 8 maart 2018.

De tekst is met de hand gezet uit loden letters (lettertype binnenwerk: Cochin; titelblad en omslag: Egmont). Het binnenwerk is gedrukt op Somerset Book White papier en gebonden met de cahiersteek. Het omslag is gedecoreerd met een naaimachinestiksel, het omslagpapier heeft een textielachtige structuur.

6 gedachten over “Mina Kruseman over de naaimachine”

Plaats een reactie

Meer uitgaven van Falstaff & Fakir