Uitgaven Mina Kruseman over de naaimachine
Mina Kruseman
Over de naaimachine
Falstaff & Fakir, 2018
Formaat: 6,5 x 4,5 cm
Aantal pagina’s: 16
Oplage: 34 exemplaren
€ 9,50

Uitgave bestellen

Uitgave bestellen

Door het invullen van dit formulier bestelt u de uitgave Over de naaimachine (€ 9,50) bij Falstaff & Fakir. De verdere afhandeling van de bestelling gebeurt door de uitgever.
Hebt u vragen over uw bestelling, dan kunt u daarvoor terecht bij Falstaff & Fakir (ff@falstaff-fakir.nl).

Mina Kruseman over de naaimachine

Mina Kruseman over de naaimachine

In 1863 kreeg de 23-jarige Mina Kruseman, die destijds met haar vader en zussen in Brussel woonde, de beschikking over een trapnaaimachine, een uitvinding die door de Amerikaan Elias Howe in 1846 aan de wereld was gepresenteerd. In een brief aan een kennis, gedateerd 21 maart 1863, schreef ze enthousiast over deze uitvinding. Niet alleen vond ze het een praktisch apparaat, ze voorzag ook dat het meisjes en vrouwen veel tijd zou besparen, waardoor ze in de gelegenheid zouden komen een opleiding te volgen en zelfs geleerd te kunnen worden. De bekende feministe Mina Kruseman (1839-1922) huldigde dus al op jonge leeftijd het belangrijke feministische principe dat vrouwen economisch onafhankelijk moeten zijn, en in hun eigen levensonderhoud moeten kunnen voorzien. Een goede opleiding was daartoe een vereiste.

Het miniatuurboekje Mina Kruseman over de trapnaaimachine bevat de tekst van deze brief. Het werd gedrukt op Internationale Vrouwendag 8 maart 2018.

De tekst is met de hand gezet uit loden letters (lettertype binnenwerk: Cochin; titelblad en omslag: Egmont). Het binnenwerk is gedrukt op Somerset Book White papier en gebonden met de cahiersteek. Het omslag is gedecoreerd met een naaimachinestiksel, het omslagpapier heeft een textielachtige structuur.

6 reacties op “Mina Kruseman over de naaimachine

Een reactie plaatsen

Berichten per e-mail

Wilt u de berichten die op de site verschijnen per mail ontvangen? Schrijf u dan in door hieronder uw ­adres op te geven.

U ontvangt één keer per dag rond 12:00 uur een mail met alle berichten die op de site zijn geplaatst.
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor de verzending van deze berichten, en nooit ter beschikking gesteld aan derden. U kunt op elk gewenst moment de verzending van berichten stopzetten, waarna we uw e-mailadres uit ons systeem verwijderen.
Na het invullen van uw e-mailadres ontvangt u een e-mail met een link waarmee u uw inschrijving kunt bevestigen.