Bertie van der Meij
Wherever you are
JuniPers, 2018
Formaat: 15 × 9 × 0,8 cm
Aantal pagina’s: ongepagineerd
Oplage: 12 exemplaren
€ 21,50

Deze uitgave is uitverkocht.

Wherever you are

Wherever you are is een leporello; zigzag gevouwen dus. Binnenin staat een kort gedicht waarvan de letters met een els in het papier zijn geprikt.

Wherever you are is een poging om troost te vinden voor de dood van geliefden. De mens is uit stof ontstaan en keert terug tot stof, en dit stof uit alle tijden is overal in onze wereld aanwezig. In het besef hiervan kunnen we door herinneringen en gedachten een band houden met onze gestorvenen.

Het boekje heeft gekartonneerde kaften, zodat het geopend rechtop kan staan. Elk boekje zit in een cassette van stevig gerecycled papier. De tekst op de kaft en de cassette is handgezet en gedrukt op mijn proefpers met de letter Folio. Afmeting boekje in cassette: 15 × 9 × 0,8 cm.

Terwijl een eerder werk van mijn hand – DUST, uit 2012 – een meer uitbundige variatie op dit “stoffige” thema was, met een lang gedicht, kleurige transparanten en beweegbare onderdelen, heb ik deze leporello juist sober gehouden. Het papier is met de hand gemaakt in Nepal, het is wolkig en bezaaid met stofjes en spikkels doordat het resten van planten bevat. Als je het boekje bijvoorbeeld geopend voor het raam zet komen de lichtheid van tekst en papierstructuur samen nog extra goed tot hun recht.