David Vann
Vogelbotje
Bucheliuspers, 2018
Formaat: 19,5 x 12,5 cm
Aantal pagina’s: 16
Oplage: 35 exemplaren
€ 15

Deze uitgave is uitverkocht.

Asverstrooiing

David Vann heeft in de afgelopen jaren ook in Nederland een vast lezerspubliek verworven, en zeker niet vanwege de luchtigheid van zijn thematiek. In bijna al zijn boeken draait het om zelfmoord en geweld en valt er weinig te lachen. Fascinerend is de wijze waarop hij in een zeer persoonlijke stijl psychologisch drama weet te verbinden met de grootsheid èn de beklemming van de omringende natuur. De hitte van de Californische woestijn en de kou en het duister van Alaska zijn de achtergronden van zijn verhalen, en die barre omstandigheden vormen metaforen voor de gekwelde levens van zijn hoofdpersonen.

Zijn zevende fictieboek, Halibut on the Moon, dat begin 2019 zal verschijnen, heeft dezelfde structuur als zijn eerste, Legend of a Suicide: een forse novelle omringd door verhalen die andere perspectieven op dezelfde geschiedenis bieden. In zijn nieuwe boek blijft Vann dicht bij zijn eigen biografie: een suïcidale vader, Jim Vann die als een Elckerlyc tevergeefs aanklopt om hulp bij iedereen die hem na staat. Zelfs de namen van de personen zijn die van Vanns eigen familie: ook een dertienjarige zoon David speelt een rol.

Van de verhalenkrans rondom de kernnovelle was er één dat hij in overleg met de uitgever niet heeft opgenomen; hij was er aanvankelijk niet helemaal tevreden over. Zijn vaste vertalers, Arjaan en Thijs van Nimwegen zagen de bezwaren niet, en uiteindelijk gaf hij De Bucheliuspers toestemming dat verhaal, A Bird’s Bone, in vertaling als afzonderlijke uitgave te drukken in een kleine oplage. Vogelbotje is dus ook niet opgenomen in de vertaalde versie, die in 2019 bij De Bezige Bij zal verschijnen.

Vogelbotje, verteld vanuit de jonge zoon van Jim, doet verslag van de asverstrooiing boven de Californische ranch waar vader en zoon gelukkige tijden hebben gekend. In een vliegtuigje boven de weidse natuur zijn de andere familieleden voornamelijk aan het ruziën. Intussen zit hij daar met zijn moeder, die de kartonnen doos met botjes op schoot heeft.

‘Moeten we hem door die buis gieten?’ vroeg ze aan de piloot.
‘Wat?’ schreeuwde hij.
Ze schreeuwde haar vraag opnieuw.
‘Ja,’ zei hij. ‘Maar niet alles. Wel wat voor de anderen bewaren, natuurlijk.’

Vintage Vann. En exclusief.
De Bucheliuspers heeft er een simpel boekje van gemaakt, gebrocheerd in dozenkarton en verpakt in een doosje van hetzelfde materiaal.

1 gedachte over “Asverstrooiing”

Plaats een reactie

Meer uitgaven van De Bucheliuspers