Arjaan van Nimwegen
Helle / Kvinnen i tunnelen
Bucheliuspers, 2016
Formaat: 24 × 15 cm.
Aantal pagina’s: 24
Oplage: 30 exemplaren
€ 25

Deze uitgave is uitverkocht.

De vrouw in de tunnel

Iedereen heeft recht op minstens één vakantieliefde in zijn leven. De Grote Liefde is misschien niet voor iedereen weggelegd, de Tragische heeft zeker haar inspirerende kanten, de Onbeantwoorde gunnen we niemand, maar die ene week waarin alles idyllisch was, hoe voorbijgaand ook – of mogelijk juist daarom – valt onder de fundamentele rechten van de romanticus m/v, en staat garant voor een leven lang weemoedig grijnzend terugblikken. Uw drukker vormt daarop geen uitzondering.

Ingetogen als hij is, als dienstverlenend ambachtsman en bovenal als heer, zou hij zich nooit te buiten gaan aan pochen op zijn veroveringen, als die ene, sublieme week in 1970 niet was uitgelopen op een gruwelijk drama, waarvan De Bucheliuspers decennia lang onkundig is gebleven.

Helle, mijn Noorse vakantievriendin met wie ik in Denemarken de minne heb gekend, werd vier jaar later vermoord. In 1974. En dat hoorde ik pas begin 2016.

Tot dat moment was Helle een stralende herinnering aan een zonnige baai, een boomgaard en kozerijen in heldere sterrennachten, zonder spijt of treurnis om wat voorbij is. Grijnzen en terugblikken kan uw drukker als geen ander. Daarna werden die beelden verduisterd door wreedheden en een onverdiend lot, en het enige wat niet gedroomd was, was een foto van het ellendige, sombere tunneltje waar ze is verkracht en vermoord. Dat mocht niet zo blijven: Helle is de lichtheid, vrolijkheid en genegenheid in persoon, en ze verdient beter.

Het verhaal heb ik opgeschreven, niet zonder moeite. Waar gebeurd is geen excuus, we weten het, en het was ook niet bedoeld als een literaire klaagzang, maar als een klein gedenkteken voor Oddbjørg Helene Jystad, die liever Helle heette.

Mijn zoektocht in obscure Noorse streekbladen leverde een interview op met de toenmalige politie-inspecteur die nog vele details kende van de zaak, die indertijd veel ophef heeft gemaakt in de Noorse buitengebieden, zonder dat ik ervan wist. Helle was het slachtoffer geworden van twee halfbroers, seriemoordenaars. In mijn verhaal heb ik niet alle morbide bijzonderheden opgenomen, het moest tenslotte om Helle gaan. Die nu vijfenzeventig zou zijn. Maar ze werd niet ouder dan drieëndertig.

Om de doem van het hartverscheurende verhaal te bezweren heeft De Bucheliuspers de gedeelten die over die ene week in 1970 gaan gedrukt in het heldere grasgroen dat bij het zomerse Deense landschap en bij Helle hoort – al is het groen er niet helemaal zo uitgekomen als uw drukker bedoelde. Maar de bonte gouaches, vervaardigd vlak na die vakantie, maken veel goed. De schutbladen in een lieflijk bloemetjespatroon hebben ook niets met die noodlottige tunnel te maken, en wie het groene linnen bandje in de hand neemt kan zichzelf wijs maken dat het uitsluitend om een pastorale gaat.

Dat is het voor uw drukker vier decennia lang geweest. Uiteindelijk bleek het een tragedie. De wereld hangt aan elkaar van verhalen en iedereen heeft recht op minstens één verhaal – en Helle zeker. Meer kan ik niet voor haar doen.

Gedrukt in zwart en groen, met vier illustraties naar gouaches van de auteur. Gebonden.

2 gedachten over “De vrouw in de tunnel”

Plaats een reactie

Meer uitgaven van