F.C. Terborgh
Jeugd
Statenhofpers, 2021
Formaat: 21 × 13 cm
Aantal pagina’s: 52
Oplage: 100 exemplaren
€ 19,50 plus € 3,50 verzendkosten

Te bestellen via www.statenhofpers.nl


Deel 3 Saldencahiers – Ongepubliceerde jeugdherinneringen van F.C. Terborgh

F.C. Terborgh (1902-1981), pseudoniem van diplomaat Reijnier Flaes, is al decennia van het literaire toneel verdwenen. In het najaar van 2020 verscheen bij onze pers Aan de grens, een bundel nagelaten vertalingen van Chinese poëzie. Met het prozastuk Jeugd verschijnt nu voor de tweede keer in korte tijd een onuitgegeven werk van deze fenomenale auteur. Terborgh gaat hier terug naar zijn vroegste jeugd in een huis aan de Haagse Van Oldenbarneveltlaan en naar de tijd dat hij met zijn ouders in Dresden en Hamburg woonde: een vrij onbekende episode in zijn leven die door de Eerste Wereldoorlog werd afgebroken. Het bevat onder andere herinneringen aan zijn ouders, wandelingen met zijn vader door de Scheveningse Bosjes en een verloren jeugdvriend. Dit alles beschreven in de schitterende van Terborgh bekende stijl. Terborgh lijkt in Jeugd iets te willen zeggen over zijn neiging tot afzondering die zijn leven en werk kenmerkt, maar ook over de tijd die hem voorbereidde op een levenslang verblijf in het buitenland. Zijn abrupte vertrek van een school uit Duitsland als gevolg van oorlogsomstandigheden doet denken aan zijn ervaringen in Spanje tijdens de burgeroorlog en China tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het resultaat is een uiterst kalme, genuanceerde poging tot autobiografie die we in het oeuvre van Terborgh nog niet kenden.

Het boekje verschijnt als derde deel in de reeks Saldencahiers. Het heeft een omvang van 52 bladzijden en werd gezet uit de Lisboa een ontwerp van Ricardo Santos. Deze letter is genoemd naar de stad waar de auteur zijn diplomatieke carrière als ambassadeur afsloot na een leven dat hem naar meerdere continenten voerde en zoveel jaren na de in deze uitgave door hem zo prachtig en met empathie voor zijn vroegere zelf beschreven jeugd.

Het lag in de bedoeling dat de tekst door de Haagse uitgeverij Boucher uitgegeven zou worden voor, zo schreef deze op het typoscript ‘de happy few’. Zoveel jaar na dato verschijnt het alsnog, te ’s-Gravenhage en ook nu voor de happy few, want in een eenmalige genummerde oplage van slechts 100 exemplaren waarvan 90 voor de verkoop.

Plaats een reactie

Meer uitgaven van statenhofpers