Maurice Gilliams
Ontwarringen
Statenhofpers, 2023
Formaat: 25,5 × 17 cm
Aantal pagina’s: 80
Oplage: 125 exemplaren
€ 59,50

Ontwarringen is te bestellen via de website van de pers: www.statenhofpers.nl


Maurice Gilliams – Ontwarringen

IMG_3367

Maurice Gilliams (1900-1981) schreef Ontwarringen tussen 1924 en 1927. Het is te beschouwen als een ‘oer-manuscript’, waaruit de auteur rijkelijk putte bij het schrijven aan zijn verhalenbundel Oefentocht uit het luchtledige (1933) en de romans Elias of het gevecht met de nachtegalen (1936) en Winter te Antwerpen (1953). Deze vroeg autobiografische tekst verscheen nooit in druk. Ontwarringen bestaat uit jeugdherinneringen-in-fragmenten, waarin de schrijver minutieus zijn leven en ontwikkeling als jongeling ontrafelt. De achtergronden van die geschiedenis staan beschreven in Weerspiegeld in een waterglas, de prachtige biografie die Annette Portegies over Gilliams schreef.
De Statenhofpers is trots dat de stichting Vita Brevis, die de literaire nalatenschap van Gilliams beheert, toestemming gaf van deze schitterende en literair-historisch zo belangrijke tekst een eenmalige bibliofiele editie te verzorgen.

Ontwarringen is een met groot psychologisch (zelf)inzicht geschreven autobiografische tekst. Met een fijn impressionistisch penseel schetst Gilliams zijn directe familie en omgeving. Met grote suggestieve kracht worden vroege ervaringen met vrienden, vriendinnen en leraren beschreven. Prachtig ook is de beschrijving van een verblijf in Amsterdam tijdens de Eerste Wereldoorlog.
De intensiteit van Gilliams’ zoektocht naar een verloren jeugd doet soms denken aan Proust en in Nederland aan Vestdijks Anton Wachter cyclus, met name het eerste deel daarvan Sint Sebastiaan.
Ontwarringen is al met al een hoogtepunt in de autobiografische Nederlandse literatuur.

De tekst werd uitgegeven naar het handschrift dat berust in het Vlaams Letterenhuis.
Wim Willems voorzag de tekst van een verantwoording. Tevens werden ongebruikelijke woorden alsmede enkele franstalige termen in een noot verhelderd

De nu beschikbare editie, werd gezet uit de elegante letter Pastonchi. Het boek, met het royale quarto formaat, werd in twee kleuren gedrukt op 145 grams geschept papier van Zerkall. Het heeft een omvang van 80 bladzijden.
Het boek werd gebonden in halflinnen met platten van handgeschept Nepalees papier. De oplage bedraagt 125 genummerde exemplaren.

De prijs bedraagt € 59,50.

Er zal ook nog een luxe editie verschijnen in een oplage van 20 exemplaren. Het grootste gedeelte hiervan is bij voorintekening gereserveerd. Indien u belangstelling heeft voor een van de resterende exemplaren kunt u hiervan blijk geven middels een e-mail aan de pers.

1 gedachte over “Maurice Gilliams – Ontwarringen”

Plaats een reactie

Meer uitgaven van Statenhofpers