Uitgaven Klassieke boekverkopersanekdotes, nu herdrukt met 22 illustraties
Jos Goudswaard
Uit het leven van een boekenleurder
De Carbolineum Pers, 2017
Formaat: 22 cm
Aantal pagina’s: 104
Oplage: 50 exemplaren
€ 40

Uitgave bestellen

Uitgave bestellen

Door het invullen van dit formulier bestelt u de uitgave Uit het leven van een boekenleurder (€ 40) bij De Carbolineum Pers. De verdere afhandeling van de bestelling gebeurt door de uitgever.
Hebt u vragen over uw bestelling, dan kunt u daarvoor terecht bij De Carbolineum Pers (boris.rousseeuw@telenet.be).

Klassieke boekverkopersanekdotes, nu herdrukt met 22 illustraties

Van 1894 tot 1914 colporteerde de Nederlandse filoloog, volkskundige, bibliofiel en genealoog Jos Goudswaard (1870–1959) in Vlaanderen met boeken: van de Volledige Dichtwerken van Guido Gezelle en plaatwerken over de Vlaamse Primitieven of Lucas van Leyden tot een spectaculair grote en dure uitgave over raspaarden. Bij de Duitse inval in België in 1914 keerde Goudswaard terug naar Nederland, waar hij zijn herinneringen aan twintig jaar bibliofiele leurhandel op papier zette.

Het resultaat, het boek Uit ’t leven van een leurder, verscheen in 1915 en schetst een even grappig als ontluisterend beeld van de Vlaamse cultuur en belezenheid rond de vorige eeuwwisseling. Tegenover de schoolmeester die een jaar lang bezuinigt op z’n verwarming om één boek te kunnen kopen, staat de rijke brouwer die boeken ‘flauwen truut’ vindt. Edellieden, kloosterlingen, ministers, priesters, niemand is veilig voor de vasthoudende verkoper. Goudswaard wordt onder schot gehouden, met slijk besmeurd en bijna vergiftigd, maar behoudt zijn goed humeur en zijn idealisme. Dit ooggetuigenverslag van de culturele toestand in Vlaanderen rond 1900 is inderdaad ‘goud waard’.

Deze integrale herdruk, de eerste in 102 jaar, is aangevuld met een twintig bladzijden lang biografisch nawoord door prof. dr. P.J. Buijnsters, en verlucht met 22 illustraties, onder meer van titels die Goudswaard gecolporteerd heeft. 22 cm., 104 blz., gedrukt op gevergeerd papier in vijftig genummerde exemplaren. Handgebonden en in een beschermend schuifdoosje. Prijs 40 euro, plus 5 voor verzending in Nederland en België.

Het boek verschijnt zondag 10 december op de Beurs voor Bijzondere Uitgevers in Paradiso, Amsterdam.

Plaats een reactie

Meer uitgaven van De Carbolineum Pers 

Berichten per e-mail

Wilt u de berichten op de Drukwerk in de Marge-site per e-mail ontvangen?
Schrijf u dan in door hieronder uw e-mailadres in te vullen.