Bob Polak
Bij het dagboek van Max de Jong
Uitgeverij Fragment, 2023
Formaat: 17,5 × 24 cm
Aantal pagina’s: 312
Oplage: 200 exemplaren, waarvan al 110 gereserveerd exemplaren
€ 45,00 (+ € 9,00 verzendkosten NL)

Uitgave bestellen

Uitgave bestellen

Door het invullen van dit formulier bestelt u de uitgave Bij het dagboek van Max de Jong (€ 45,00 (+ € 9,00 verzendkosten NL)) bij Uitgeverij Fragment. De verdere afhandeling van de bestelling gebeurt door de uitgever.
Hebt u vragen over uw bestelling, dan kunt u daarvoor terecht bij Uitgeverij Fragment (uitgeverijfragment@gmail.com).

Bob Polak – Bij het dagboek van Max de Jong

De faam van Max de Jongs Dagboek berustte jarenlang op een mythe, ­verspreid door uitgever Geert van ­Oorschot. Maar zijn familie hield de ­publicatie van het dagboek tegen. In 2016 verscheen het alsnog ­bij Van Oorschot.

Publicist Bob Polak en grafisch ontwerpers Piet Schreuders en Huug Schipper doken via het Dagboek in het leven en werk van de dichter, ­essayist en vertaler Max de Jong (1917–1951), die enige ­bekendheid had verworven met zijn lange gedicht Heet van de naald. Zie: Polak, Bij het gedicht Heet van de naald (Fragment 2022).

Bij het Dagboek van Max de Jong is een levendig vormgegeven analyse van de personen, omstandigheden en beslom­meringen uit het ­dagelijks bestaan van Max de Jong. Bob Polak toont aan dat de auteur ­en passant een indrukwekkend maatschappelijk beeld schetst van de ­eerste ­naoorlogse jaren (1947–1951): de woningnood, de schaarste en de gebrekkige medische kennis. En overal was de nagalm van de Tweede Wereldoorlog nog te horen.

Polak verkent het leven van De Jong aan de hand van diens omgang met buren, vrienden en leveranciers, zijn bezoeken aan eethuizen, dansscholen en bioscopen, alsmede zijn moeizame zoektochten naar vrouwen en vertaalwerk. Ook zijn contacten met ­beroemde tijdgenoten als G.K. van het Reve, Hanny Michaelis, Willem Frederik Hermans, Geert van Oorschot en Emiel van Moerkerken komen aan bod.

Het Dagboek zelf is nog slechts antiquarisch verkrijgbaar, maar integraal te raad­plegen op www.uitgeverijfragment.nl.

Plaats een reactie

Meer uitgaven van Uitgeverij Fragment