Frank van Dijl
Niets onmenselijks acht ik mij vreemd
Uitgeverij Fragment, 2022
Formaat: 13 × 20 cm
Aantal pagina’s: 47
Oplage: 150 exemplaren
€ 17,50 (+ 4,50 verzendkosten NL)

Deze uitgave is uitverkocht.

Frank van Dijl – Niets onmenselijks acht ik mij vreemd

Met de reisbrieven die werden gebundeld in Op weg naar het einde (1963) en Nader tot U (1966) had Gerard Reve na ‘jaren van tasten, zoeken en dwalen’ zijn nieuwe vorm gevonden.
Niets onmenselijks acht ik mij vreemd is het tweede deel van een serie beschouwingen waarin Frank van Dijl de door Reve beschreven personen en gebeurtenissen in hun (literair)-historische context plaatst en waar nodig van duiding voorziet. Eerder verscheen Ik zou erg graag iets goeds schrijven.

Frank van Dijl (1951) is journalist. Hij schreef over boeken en schrijvers in Het Vrije Volk, Algemeen Dagblad en HP/De Tijd en is redacteur van de literaire website Tzum en medewerker van NRC. Hij publiceerde De Avonden Forever over het debuut van Gerard Reve.

3 gedachten over “Frank van Dijl – Niets onmenselijks acht ik mij vreemd”

    • In 1940 gaf Gerard Reve in eigen beheer de dichtbundel ‘Terugkeer’ uit. Onder de naam Simon van het Reve publiceerde hij in april 1946 in Ruim Baan de verhalen: ‘Schrijver willen worden’ en ‘Drie broden’. In het novembernummer 1946 van hetzelfde tijdschrift stond het verhaal ‘Het aquarium’.
      Het verhaal waar u op doelt is ‘De sociale positie van Sinterklaas’ dat in het decembernummer van De Vrije Katheder (1946) stond. Ook in december 1946 publiceerde Reve in Criterium ‘De ondergang van de familie Boslowits’, een maand later gevolgd door ‘De laatste jaren van mijn grootvader’ in De Nieuwe Stem.
      Het romandebuut van Gerard Reve is ‘De Avonden’ (november 1947).

Plaats een reactie

Meer uitgaven van Uitgeverij Fragment