Bob Polak
Bij het gedicht "Heet van de naald" van Max de Jong
Uitgeverij Fragment, 2022
Formaat: 13 × 20 cm
Aantal pagina’s: 112
Oplage: 125 exemplaren
€ 20 (+ € 4,50 verzendkosten NL)

Uitgave bestellen

Uitgave bestellen

Door het invullen van dit formulier bestelt u de uitgave Bij het gedicht "Heet van de naald" van Max de Jong (€ 20 (+ € 4,50 verzendkosten NL)) bij Uitgeverij Fragment. De verdere afhandeling van de bestelling gebeurt door de uitgever.
Hebt u vragen over uw bestelling, dan kunt u daarvoor terecht bij Uitgeverij Fragment (uitgeverijfragment@gmail.com).

Bob Polak – Bij het gedicht “Heet van de naald” van Max de Jong

Heet van de naald behoort tot de klassiekers in de Nederlandse ­poëzie. Max de Jong (1917–1951) zou het zeer lange gedicht in 1946 in één nacht hebben geschreven nadat hij had gehoord dat een van zijn verre geliefden zou emigreren.
In dit boek wordt aangetoond dat dat onjuist is. Max de Jong wilde tot in de al verschenen eerste druk nog wijzigingen aanbrengen in het gedicht.
Ook andere achtergrondinformatie over Heet van de naald wist Bob Polak boven water te halen. Wat verdiende Max de Jong aan de publicatie in 1947? Aan wie stuurde hij exemplaren? Hoe waren de recensies?

Onthullend: naarmate Heet van de naald herdruk op herdruk beleefde, verschoof de mening van Max de Jongs vriend Hans van Straten van uiterst negatief naar uiterst welwillend.

Talrijke schrijvers en letterkundigen geven in dit boek hun mening over Heet van de naald, zoals Mensje van Keulen, Elsbeth Etty, Camiel Hamans, Solange Leibovici, Helge Bonset, Vic van de Reijt en Wouter van Oorschot.

Dit boek bevat tientallen illustraties: van handgeschreven notities van Max de Jong, van brieven, van boekomslagen en van krantenberichten. Daarnaast is de zesde druk van Heet van de naald hier opgenomen.

Illustraties: binnenzijde omslag en in de tekst
Vormgeving: Huug Schipper, Studio Tint
Afwerking: genaaid gebrocheerd

Plaats een reactie

Meer uitgaven van Uitgeverij Fragment