Jan Paul Hinrichs
De melancholie van een residentie
Uitgeverij Fragment, 2023
Formaat: 13 × 20 cm
Aantal pagina’s: 60
Oplage: 100 exemplaren
€ 19,50 (+ 4,50 verzendkosten NL)

Deze uitgave is uitverkocht.

Jan Paul Hinrichs – De melancholie van een residentie

Jan Paul Hinrichs onderzoekt in De melancholie van een residentie de rol van Den Haag in het werk van J.J. Voskuil. Rond de Vruchtenbuurt, waar hij zijn jeugd doorbracht, vindt Voskuil steeds ‘een vreemde, onwereldse stilte, zoals die er ­alleen in Den Haag kon hangen’. Verlaten, nachtelijke straten zijn bevolkt door ‘nette, kleine burgers, die hier leefden in het goed ­vertrouwen dat ze door de dood vergeten zouden worden. Misschien was dat wel het meest kenmerkende voor Den Haag’.
Op Haagse straten projecteert Voskuil, overal in zijn oeuvre, zijn ­behoefte aan veiligheid, stilte en onthechting. Het essay legt de verborgen Haagse ­binnenwereld van Voskuil bloot: over zijn ­geboortestad slaat hij een bijzondere toon aan, met een gevoelsdiepte die hij elders niet laat ­blijken. Op vrienden en collega’s knapt Voskuil af, maar zijn Haagse jeugd blijft hij trouw.

Jan Paul Hinrichs (Den Haag, 1956) schreef boeken over de steden Lviv, Odessa en Riga als literair thema en een ­biografie van de slavist ­Nicolaas van Wijk. Bij uitgeverij Fragment verscheen De laatste ­landheer, zijn essaybundel over de Russische auteur Ivan Boenin.

Plaats een reactie

Meer uitgaven van Uitgeverij Fragment