Anthony Baker and Sem Hartz
Shakespeare and Civilité
In de Bonnefant, 2015
Formaat: 25 x 16,5
Aantal pagina’s: 98
Oplage: 66 exemplaren
€ 75

Uitgave bestellen

Uitgave bestellen

Door het invullen van dit formulier bestelt u de uitgave Shakespeare and Civilité (€ 75) bij In de Bonnefant. De verdere afhandeling van de bestelling gebeurt door de uitgever. Hebt u vragen over uw bestelling, dan kunt u daarvoor terecht bij In de Bonnefant (bonnefantpress@gmail.com).

Brieven van S.L. (Sem) Hartz

sh+c 1

Sem Hartz, een van de grote Nederlandse typografen uit de twintigste eeuw, is terecht beroemd om zijn letterontwerpen en graveerkunst voor onder andere Joh. Enschedé en Zonen en om zijn Tuinwijkpers, waar hij voor zijn eigen genoegen boekjes in kleine oplagen drukte. Voor deze uitgaven gebruikte hij vaak materiaal uit de historische collectie van de firma Enschedé.

Anthony Baker begon in 1972 uitgaven te verzorgen voor zijn Gruffyground Press: kleine uitgaven met een of een meer gedichten van Engelstalige auteurs, gewoonlijk vergezeld van een houtgravure. Zijn belangstelling voor historische letterontwerpen leidde in 1973 tot een verzoek aan Sem Hartz om een kort gedicht van William Shakespeare, ‘The Phoenix and Turtle’, voor hem te drukken in de Civilité No 11 letter van Joh. Enschedé.

Hoewel Hartz instemde met het verzoek, volgde het ene uitstel na het andere, tot wanhoop van Anthony Baker, die (lange) brief na brief naar Hartz stuurde met suggesties, veranderingen en plannen – waarop Hartz meestal niet reageerde. In plaats daarvan bevatten de brieven van Hartz verwijzingen naar zijn onderduiktijd in de Tweede Wereldoorlog en zijn afkeer van alles Duits, informatie over de oorsprong van de Tuinwijkpers, zijn Emergo-letter en zijn samenwerking met Cees van Dijk, voor deze de Carlinapers begon.

Waarom het zo lang duurde voordat het miniatuurboekje gedrukt was, wordt niet duidelijk uit de correspondentie. Wel blijkt het dat Hartz het zetwerk uitbesteedt aan een zetter van Enschedé die bekend was met de Civilité letter van Robert Granjon. Ook het innaaien van de boekjes wil Hartz niet uit handen geven aan Baker – hoewel het werk uiteindelijk voor veel geld door een binder van Enschedé gedaan wordt. Als de editie dan in 1978 bij de uitgever aankomt, stuurt deze, hevig teleurgesteld met het drukwerk, de hele oplage terug.

sh+c 2

sh+c 3

Shakespeare and Civilité is samengesteld door Hans van Eijk, met een inleiding en aantekeningen, naar materiaal uit het archief van Anthony Baker en documenten in de S. L. Hartz collectie van de Universiteitsbibliotheek van Amsterdam.

De tekst is gegoten in Monotype Bembo door John Cornelisse van de Enkidu Pers in Philippine, en gedrukt op Magnani velata avorio door Hans van Eijk, In de Bonnefant te Banholt. De oplage van 66 exemplaren, gebonden in rood linnen, telt 98 pagina’s en meet 25 × 16,5 cm. Elk exemplaar bevat een oorspronkelijk prospectus voor de Gruffyground uitgave van The Phoenix and Turtle, gedrukt door Sem Hartz op zijn Tuinwijkpers.

Shakespeare and Civilité is een gezamenlijke uitgave van de Enkidu Pers en In de Bonnefant.

3 gedachten over “Brieven van S.L. (Sem) Hartz”

  1. My Gruffyground Press did eventually publish an edition of The Phoenix and Turtle in Civilite type – and followed it with a matching edition of An Elegie by Ben Jonson.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Meer uitgaven van