Prawda w Winie
In de Bonnefant, 2018
Formaat: 23,5x16,5 cm
Aantal pagina’s: 8
Oplage: 60 exemplaren

Nogmaals: Brygada

Op 4 december 2017 heeft John Cornelisse verslag gedaan van het gieten van de letter Brygada in het Book Art Museum in Lodz (Polen): “De eerste proef van vers gegoten Brygada”.

In het gebruik blijkt de letter tamelijk ruim gesteld te zijn: de onderlinge ruimte tussen de letters is niet altijd goed gekozen – dit zou een tekortkoming in het ontwerp kunnen zijn. Ook moet er nog aandacht besteed worden aan de correcte lijning van de letters onderling. Uiteindelijk ging het hier om een experiment met een nieuw ontworpen hulpstuk voor de Monotype gietmachine en een onbekende letter, en de betrokkenen, Dan Jones in Canada en John Cornelisse en Krysztof Slychan in Polen, kunnen trots zijn op het eerste resultaat.

Na de twee proefdruksels, getoond op 4 december, is er nu een boekje verschenen waarin de Brygada getoond wordt aan de hand van enkele Poolse gezegden. De Brygada is voor het eerst in een Nederlandse uitgave gebruikt voor de titel van Hester Knibbe: Onder velen (In de Bonnefant, maart 2018).