Matthew Sweeney
The Owl
In de Bonnefant, 2018
Formaat: 24 × 15,5 cm
Aantal pagina’s: 18 blz.
Oplage: 60 exemplaren
€ 35

Uitgave bestellen

Uitgave bestellen

Door het invullen van dit formulier bestelt u de uitgave The Owl (€ 35) bij In de Bonnefant. De verdere afhandeling van de bestelling gebeurt door de uitgever. Hebt u vragen over uw bestelling, dan kunt u daarvoor terecht bij In de Bonnefant (bonnefantpress@gmail.com).

Matthew Sweeney · The Owl

Voor de spreker in het gedicht The Owl is de toekomst onzeker. De uil die hij ’s nachts heeft gehoord zou hem meer kunnen vertellen, maar kan hem ook verraden. Heeft de vogel een bericht, wil de vogel hem weglokken? Hij laat zich niet zien, geeft geen boodschap af, en reageert zelfs niet als hij wordt uitgedaagd door met pijl en boog de afbeelding van een uil te doorboren.

The Owl is een lang en geslaagd voorbeeld van Matthew Sweeney’s speciale vorm van ‘alternatief realisme’, waarin de beklemmende sfeer tot het einde wordt volgehouden, maar niet verklaard. Kortere voorbeelden van deze stijl zijn volop te vinden in Sweeney’s laatste dichtbundel My Life as a Painter (Bloodaxe Books, 2018).

De twaalf secties van The Owl zijn gezet uit de letter Dante. Naast de oplage van zestig exemplaren, gedrukt op Italiaans papier van Magnani, zijn er ook zestien exemplaren, gedrukt op Engels handgeschept papier van J. Barcham Green (gemaakt tussen 1983 en 1986). Deze laatste exemplaren kosten € 55.

The Owl is vermoedelijk het laatste gedicht dat Matthew Sweeney voor publicatie heeft voltooid. Matthew Sweeney (*1952) is op 5 augustus 2018 overleden aan de gevolgen van ALS.