Seamus Heaney
Aeneid Book VI
In de Bonnefant, 2016
Formaat: 35 x 24,5 cm
Aantal pagina’s: 86 prenten
Oplage: 78 exemplaren
€ 2250

Uitgave bestellen

Uitgave bestellen

Door het invullen van dit formulier bestelt u de uitgave Aeneid Book VI (€ 2250) bij In de Bonnefant. De verdere afhandeling van de bestelling gebeurt door de uitgever. Hebt u vragen over uw bestelling, dan kunt u daarvoor terecht bij In de Bonnefant (bonnefantpress@gmail.com).

Seamus Heaney · Aeneid Book VI

nov-2a

Op de middelbare school werd Seamus Heaney (1939–2013) enthousiast verteld over het zesde boek van de Aeneis van Virgilius. Helaas werd dat boek in zijn laatste schooljaar niet gekozen als examentekst. Toch bleef deze tekst, waarin Aeneas in contact probeert te komen met zijn overleden vader, de dichter achtervolgen..

Een eerste gedeeltelijke vertaling van dit boek, The Golden Bough, verscheen in 1992 bij In de Bonnefant. Later besloot de dichter, inmiddels Nobelprijswinnaar, het gehele zesde boek te vertalen, als eerbetoon aan zijn leraar. Bij het overlijden van Heaney was de vertaling in grote lijnen voltooid. Er bestond een drukproef van het hele gedicht, maar enkele details en de laatste honderd regels moesten nog worden herzien. De uitgave werd geannuleerd.

In 2015 heeft de familie Heaney, in overleg met uitgeverij Faber and Faber, besloten Aeneid Book VI toch te publiceren, met behulp van de Bonnefant-drukproeven, correspondentie met Nederland en teruggevonden aantekeningen. De handelsuitgave, verschenen aan het begin van 2016, is overal vol lof besproken.

nov-6a

De Bonnefant-editie van Aeneid Book VI bevat, evenals The Golden Bough en The Light of the Leaves, werk van de Nederlands-Mexicaanse kunstenaar Jan Hendrix: tien litho’s op het dubbele formaat van het boek en geïnspireerd op de reuzencactussen van Yagul. De oplage van 78 exemplaren bestaat uit de Latijnse tekst en Heaney’s vertaling, gezet uit de Bembo corps 16, een inleiding van de vertaler, een aantekening bij de illustraties van Jan Hendrix en een tekstverantwoording van Catherine Heaney en Matthew Hollis. Gebonden naar een ontwerp van Jan Hendrix door Philipp Janssen (Boekbinderij Phoenix) en gestoken in een linnen schuifhoes.

nov-7a

nov-9a

1 gedachte over “Seamus Heaney · Aeneid Book VI”

Plaats een reactie

Meer uitgaven van