Uitgaven Seamus Heaney · Aeneid Book VI
Seamus Heaney
Aeneid Book VI
In de Bonnefant, 2016
Formaat: 35 x 24,5 cm
Aantal pagina’s: 86 prenten
Oplage: 78 exemplaren
€ 2250

Uitgave bestellen

Uitgave bestellen

Door het invullen van dit formulier bestelt u de uitgave Aeneid Book VI (€ 2250) bij In de Bonnefant. De verdere afhandeling van de bestelling gebeurt door de uitgever.
Hebt u vragen over uw bestelling, dan kunt u daarvoor terecht bij In de Bonnefant (bonnefantpress@gmail.com).

Seamus Heaney · Aeneid Book VI

nov-2a

Op de middelbare school werd Seamus Heaney (1939–2013) enthousiast verteld over het zesde boek van de Aeneis van Virgilius. Helaas werd dat boek in zijn laatste schooljaar niet gekozen als examentekst. Toch bleef deze tekst, waarin Aeneas in contact probeert te komen met zijn overleden vader, de dichter achtervolgen..

Een eerste gedeeltelijke vertaling van dit boek, The Golden Bough, verscheen in 1992 bij In de Bonnefant. Later besloot de dichter, inmiddels Nobelprijswinnaar, het gehele zesde boek te vertalen, als eerbetoon aan zijn leraar. Bij het overlijden van Heaney was de vertaling in grote lijnen voltooid. Er bestond een drukproef van het hele gedicht, maar enkele details en de laatste honderd regels moesten nog worden herzien. De uitgave werd geannuleerd.

In 2015 heeft de familie Heaney, in overleg met uitgeverij Faber and Faber, besloten Aeneid Book VI toch te publiceren, met behulp van de Bonnefant-drukproeven, correspondentie met Nederland en teruggevonden aantekeningen. De handelsuitgave, verschenen aan het begin van 2016, is overal vol lof besproken.

nov-6a

De Bonnefant-editie van Aeneid Book VI bevat, evenals The Golden Bough en The Light of the Leaves, werk van de Nederlands-Mexicaanse kunstenaar Jan Hendrix: tien litho’s op het dubbele formaat van het boek en geïnspireerd op de reuzencactussen van Yagul. De oplage van 78 exemplaren bestaat uit de Latijnse tekst en Heaney’s vertaling, gezet uit de Bembo corps 16, een inleiding van de vertaler, een aantekening bij de illustraties van Jan Hendrix en een tekstverantwoording van Catherine Heaney en Matthew Hollis. Gebonden naar een ontwerp van Jan Hendrix door Philipp Janssen (Boekbinderij Phoenix) en gestoken in een linnen schuifhoes.

nov-7a

nov-9a

1
Reacties

avatar
ANGELINE LIPS

Wat een prachtig boek zo te zien, en dan heb ik het nog niet eens in handen gehad!

veel succes ermee!

hartelijke groet, Angeline Lips.

Berichten per e-mail

Wilt u de berichten die op de site verschijnen per mail ontvangen? Schrijf u dan in door hieronder uw ­adres op te geven.

U ontvangt één keer per dag rond 12:00 uur een mail met alle berichten die op de site zijn geplaatst.
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor de verzending van deze berichten, en nooit ter beschikking gesteld aan derden. U kunt op elk gewenst moment de verzending van berichten stopzetten, waarna we uw e-mailadres uit ons systeem verwijderen.
Na het invullen van uw e-mailadres ontvangt u een e-mail met een link waarmee u uw inschrijving kunt bevestigen.