Katarina Rudebeck
De krant van 22-11 2020
Katarina Rudebeck, 2020
Formaat: 42 × 29,7 cm
Aantal pagina’s: 12
Oplage: beperkt exemplaren
Prijs op aanvraag

Uitgave bestellen

Uitgave bestellen

Door het invullen van dit formulier bestelt u de uitgave De krant van 22-11 2020 (Prijs op aanvraag) bij Katarina Rudebeck. De verdere afhandeling van de bestelling gebeurt door de uitgever.
Hebt u vragen over uw bestelling, dan kunt u daarvoor terecht bij Katarina Rudebeck (boeken.ocola@kpnmail.nl).

De krant van 22-11 2020

‘Shit, we moeten de rekening nog betalen.
Dat geldt ook voor de klimaatopwarming.
We kunnen wegkijken, maar de garçon
blijft bij de tafel staan. Na driehonderd jaar
onnadenkend vreten en zuipen kun je zo-
veel discussiëren als je wilt, de rekening
blijft de rekening.’

Jeroen Olyslaegers

Open de granaatappel
Dankzij de tentoonstelling Invitadas (Gasten), Fragmenten van de beeldende kunst in Spanje 1833 – 1931, in het Prado Museum in Madrid weten we de mate waarin een groot deel van wat wij als vanzelfsprekend beschouwen in de kunstgeschiedenis het resultaat is van een opeenvolging van vooroordelen. In deze museale versie, is Invitadas een eerste stap om op de hiaten te wijzen en de vergeten fragmenten bijeen te brengen, want als we de stukken opnieuw kunnen samenstellen, zullen ze een geheel vormen dat ons de geschiedenis van de kunst zal vertellen. En dit is niet eens het eerste hoofdstuk, maar het voorwoord van waaruit de röntgenfoto kan worden gemaakt van de schande ten opzichte van vrouwen, hoe ze hadden moeten worden weergegeven—het fake news van toen— hoe ze zichzelf moesten weergeven als ze de pencelen durfden te pakken.

Het superego, tot slot, van een Spanje zittend op de divan van een analist die is aangekomen met nieuws uit de hel: Carlos G. Navarro, curator van de schilderkunst van de lange en onzichtbare negentiende eeuw in het Prado, die ons een kans geeft om onze woede te sturen. Voor één keer, zorgt het Prado voor het lokale publiek zonder toevlucht te nemen tot deze of gene viering of aan de haak van het grote genie om massa’s aan te trekken. Behalve opnieuw evalueren van impliciete en expliciete vrouwenhaat in het kunstsysteem, zal dat beteugelen. We zullen waakzaam zijn, schrijft Ángela Molina.

De krant van 22-11-2020, waarin wij door middel van tekeningen, foto’s en teksten op bijzondere wijze commentaar en aanvulling geven op het nieuws van die dag, is nu beschikbaar. Ook dit jaar geeft De krant van 22-11 een verrassend beeld van hoe het er nu voorstaat met de wereld. De onderwerpen in deze editie vinden hun bron in de kranten El País, De Standaard en de Volkskrant.

Home Katarina Rudebeck

Plaats een reactie

Meer uitgaven van Katarina Rudebeck