Katarina Rudebeck
men staat weer in de keuken met een stem, een ui en een kaas
Katarina Rudebeck, 2017
Formaat: 20,5 × 26 cm
Aantal pagina’s: 24
Oplage: 30 exemplaren
€ 50 (excl. € 4 verzendkosten)

Uitgave bestellen

Uitgave bestellen

Door het invullen van dit formulier bestelt u de uitgave men staat weer in de keuken met een stem, een ui en een kaas (€ 50 (excl. € 4 verzendkosten)) bij Katarina Rudebeck. De verdere afhandeling van de bestelling gebeurt door de uitgever.
Hebt u vragen over uw bestelling, dan kunt u daarvoor terecht bij Katarina Rudebeck (boeken.ocola@kpnmail.nl).

men staat weer in de keuken met een stem, een ui en een kaas

Wie ben ik, als het is stil?
Met wie ben ik alleen als ik alleen ben?
dan komt de wereld binnen met grotere letters:
De hele wereld beweegt rondom mij,
het zijn poorten die geopend en gesloten worden,
Kinderen die uitstapbussen opklauteren
en wachters die langzaam zichzelf leren kennen […].

Chaotische punk-lijnen over het hele vlak ondersteunen de inhoudelijke loop van het gedicht. Nog hardere punk-lijnen lopen door het gedicht vijftigers met dodelijke kritiek op de carrièrerace in de toren van Babel en de treurige gevolgen van dien. Hierna rust, en dan wordt langzaam het tempo weer opgebouwd. Zo neemt het boek de regie en zorgt dat de aandacht behouden blijft door het hele boek heen. Tekeningen, foto’s, gedichten, keuze van papier en binding versterken elkaar en dragen bij tot één gezamenlijke spreken.

Uit de bundel Röstningen är avslutad van de Zweedse dichter Per Lindberg zijn zeven gedichten door mij geselecteerd en vertaald. Röstningen är avslutad (de stemming is voltooid) zijn woorden die de voorzitter van het Zweeds Parlement gebruikt als de winnaar is gescheiden van de verliezer maar de uitslag nog niet bekend is. De toestand kan ons herinneren aan de korte ogenblikken waarin onze binnenste gedachtenvloed wordt stilgezet, een pauze waarin men geen verantwoording hoeft te nemen voor zijn stem en ook niet voor de nog onbekende gevolgen.

Per Lindberg beweegt zich op zijn gemak in het dagelijkse, hij is een grootogig toeschouwer. Maar in zijn gedichten drijft ook iets anders en vreemds.

OCHTENDAPPEL

In de broodtrommel werd het brood wakker, / dacht even aan seks, zuchtte, / kroop dieper weg in de zak / en sliep weer in. // Gelijktijdig loste een trein / zevenhonderd mensen. / Zij verlieten het Centraal Station / met gezichten als eetborden / en staken het plein over alsof / Honger & Onverschilligheid de naam was van de firma waar zij werken // Het brood ben ik. / De mensenmassa ben ik ook. […]

Home Katarina Rudebeck

Plaats een reactie

Meer uitgaven van Katarina Rudebeck